Logo firmy

Czy wiesz, że...

... średni koszt wyprodukowania kiełbasy gotowanej to przede wszystkim koszt mięsa, przypraw, dodatków, osłonek, energii i klipsów (79%)? Koszt pracy stanowi natomiast około 21% wszystkich kosztów.

Źródło: Fleischwirtschaft International nr 1/2008

Peklosól i saletra Drukuj Email

Peklosól, inaczej sól peklowa, znalazła swoje zastosowanie w peklowaniu mięsa i jego przetworów – stanowi kwintesencję naturalnej konserwancji produktów spożywczych poddawanych metodzie peklowania.

Saletra potasowa (łac. sal petrae – sól skalna) to substancja konserwująca stosowana jako dodatek do soli kuchennej w peklowaniu mięsa na sucho i mokro.

  1. Sól peklowa – najwyższej jakości sól peklowa o dużej czystości produkowana na bazie soli warzonej i starannie wyselekcjonowanych składnikach posiadających stosowne atesty. Sól peklowa dostępna jest w dwóch rodzajach opakowań: 0,5 kg oraz 25 kg.

  2. Saletra potasowa – wysoką jakość saletra zawdzięcza dodatkowemu procesowi oczyszczania. Saletra pakowana jest w 40 g szaszetki. Opakowanie 40 g wystarczy na sporządzenie solanki lub mieszanki peklującej dla 40–50 kg mięsa.

 

Oferta handlowa firmy

Przewodnik po oslonkach naturalnych i sztucznych

Kontakt