Logo firmy

Czy wiesz, że...

... krysys gospodarczy na świecie dał się również we znaki także polskim smakoszom kiełbasy? Szacuje się, że statystyczny Polak w 2009 zjadł o ponad 4% mniej kiełbas (18,4 kg) niż w roku 2008 (19,2 kg).

Peklosól i saletra Drukuj Email

Peklosól, inaczej sól peklowa, znalazła swoje zastosowanie w peklowaniu mięsa i jego przetworów – stanowi kwintesencję naturalnej konserwancji produktów spożywczych poddawanych metodzie peklowania.

Saletra potasowa (łac. sal petrae – sól skalna) to substancja konserwująca stosowana jako dodatek do soli kuchennej w peklowaniu mięsa na sucho i mokro.

  1. Sól peklowa – najwyższej jakości sól peklowa o dużej czystości produkowana na bazie soli warzonej i starannie wyselekcjonowanych składnikach posiadających stosowne atesty. Sól peklowa dostępna jest w dwóch rodzajach opakowań: 0,5 kg oraz 25 kg.

  2. Saletra potasowa – wysoką jakość saletra zawdzięcza dodatkowemu procesowi oczyszczania. Saletra pakowana jest w 40 g szaszetki. Opakowanie 40 g wystarczy na sporządzenie solanki lub mieszanki peklującej dla 40–50 kg mięsa.

 

Oferta handlowa firmy

Przewodnik po oslonkach naturalnych i sztucznych

Kontakt